استراتژی بازاریابی محتواییاستراتژی محتوامحتوامدیریت محتوا

آبشار محتوا چیست؟

آبشار محتوا تکنیکی برای ارائه و ترویج محتوا در طول زمان است.

آبشار محتوا صرفا تکنیک تجربی است و ممکن است در همه‌جا کارساز نباشد.

عمدتا در بازاریابی محتوا مفاهیم نو و بدیع بسیار زیادی وجود دارند. برخی از این مفاهیم قبلا هرگز در مفاهیم بازاریابی وارد نمی شده اند و نشده اند.

از آنجایی که هدف اصلی در بازاریابی محتوا و برنامه ریزی استراتژی محتوا «درگیر کردن مخاطب» خواهد بود، روش های بسیار زیاد و متنوعی برای این هدف ایجاد شده است. از جمله ساده ترین و پرکاربردترین این روش ها «آبشار محتوا» (Content Waterfall) است. اما برای آن که بدانیم آبشار محتوایی چیست و چگونه باید آن را برای کسب و کارها عملیاتی کرد، باید به یک مطلب مهم اشاره کنیم: چه چیزی آبشار محتوا نیست؟

پست کردن محتوای یکسان در پلتفرم های متفاوت

مهم ترین و کُشنده ترین آفت هر بنگاه تولید محتوا «پست کردن محتوای یکسان در پلتفرم های متفاوت» است. هر پلتفرمی آداب ویژه و محتوای ویژه و متفاوتی دارد. اساسا احترام گذاشتن به مصرف کننده محتوا و تلاش برای ارائه محتوای غنی و فاخر به وی هم از درک همین تفاوت ها سرچشمه می گیرد.

چگونه محتوای خود را به صورت آبشاری عرضه کنیم؟

مرحله اول: یک جمله کوتاه از برند مربوطه (می تواند برای شخص خودتان هم برند سازی کنید) در نظر بگیرید. بهترین حالت آن است که این جمله کوتاه حاوی پیام تبلیغاتی غیر مستقیم، با لحن صمیمانه و به صورت «شخصی سازی» شده درآمده باشد.

مرحله دوم: این جمله را به مشتریانتان «پیامک» کنید. اگر در بستر توئیتر فعالیت قبلی داشته اید، پست کردن در این پلتفرم هم می تواند به شما کمک کند(توصیه می شود جمله شما برای پیامک حداکثر ۱۰۰ کاراکتر باشد، توئیتر هم اخیرا محدودیت ۱۴۰ کاراکتری اش را برداشته است، اما هم چنان باید پیغام شما در میان انبوه توئیت های ترندشده قابل دیده شدن باشد، بنابراین مختصر و مفید بگویید. به طوری که شخص بتواند در کمتر از ده ثانیه پیغام شما را بگیرد. چنانچه پیغام شما بتواند درک و عمل را توأمان در کمتر از ده ثانیه برای شخص ایجاد کند، بسیار مؤثر خواهد بود.)

مرحله سوم: این جمله را “بازنویسی” کنید و برای مشتریانتان «ایمیل» بفرستید. (توصیه می شود جمله شما حداقل ۱۰۰ کاراکتر باشد.)

مرحله چهارم: این عبارت را “بازنویسی” کنید و با استفاده از ایموجی های مختلف به کانال تلگرام ببرید؛ در این مرحله تصویر را فراموش نکنید. از بات های تلگرامی نظیر تولگرام برای لینک دار کردن (ساختن دکمه Call to Action بهره ببرید.)

آبشار محتوا، شماتیک

مرحله پنجم: یک ویدئوی زیر یک دقیقه ای برای اینستاگرام با همان عبارت بسازید. می توانید از انیمیشن، موشن گرافی یا زیرنویس کردن ویدئوهای خارجی هم بهره ببرید. هر چند به دلیل شخصی شدن محتوای مدنظر شما به ندرت میتوانید ویدئویی بیابید که عینا ذهنیت شما را برسانند. توصیه می شود در این مرحله صداگذاری، تدوین و تولید را بر عهده تیم تولید محتوای ویدئویی تان بگذارید.

برای اینستاگرام می توانید از محتوای تصویری پست استوری یا سوایپ هم بسازید. این موضوع دقیقا بستگی به سلیقه و هم چنین نیازهای برند شما دارد.

در مسیر انتشار پست های آبشاری محتوا همواره می توان به نوعی “تست” اثربخش فکر کرد: “آیا میتوانستید این محتوا را به سادگی و بدون “خجالت” با دوستانتان به اشتراک بگذارید؟” اگر پاسخ مثبت است، پس ادامه دهید.

مرحله ششم: یک ویدئوی بالای یک دقیقه (تا چهار دقیقه) از همان مفهوم و محتوا برای پست در شبکه های اجتماعی ویدئویی (آپارات، یوتیوب، نماشا یا هر سرویس دیگری که می توانید برای دسترسی به مشتریانتان از آن استفاده کنید) بهره ببرید. مهم است که محتوای ویدئویی شما در این مرحله مفصل تر و عمیق تر به موضوع بپردازد.

مرحله هفتم: اینفوگرافیک، بنر و یک تصویر نوشت از مفهوم اولیه و عبارتتان بسازید.

مرحله هشتم: هم اکنون نیازمند نوشتن یک “داستان بلند” از عبارت و جمله برندتان در وبلاگ هستید. در این مرحله اذهان مخاطبان شما طی آبشاری از محتوا برای درک و شنیدن داستان شما آماده شده است. اینفوگرافیک، ویدئو و تصاویرتان را میتوانید لا به لای متنتان بگنجانید. توجه داشته باشید که پایان داستان، زمان درخواست Action از بازدیدکنندگانتان خواهد بود.

یاور مشیرفر

محتوا جان است، من جاندار. در این وبلاگ از استراتژی و فلسفه محتوا با شما صحبت می‌کنم.

نوشته های مشابه

‫۸ دیدگاه ها

  1. مطلب جالبی بود البته لزوما در همه کسب و کارها این آبشار محتوایی قابل اجرا شدن نیست.
    و یک نکته دیگه زمان انتشار چی؟ ترتیب و توالیش ب چه صورت باشه؟

    1. آبشار محتوا یک تکنیک است. هر تکنیکی هم بالا و پایین‌های ویژۀ خودش را دارد.

      اما آن‌چه مهم است این است: آبشار محتوا یعنی پست کردن قطعاتی از یک پازل در مدیوم‌های مختلف با ترتیب و توالی زمانی مشخص.

      ترتیب و توالی را «استراتژی محتوا» تعیین می‌کند.

      با مهر
      یاور

  2. سلام. بسیار سپاس از این مطلب خوب و کامل. فقط سوالم این هست که آیا در توییتر و کانال تلگرام و … باید لینک به مطلب داستان بلند وبلاگی داده شود؟ و آیا همه ی این مطالب ابتدا آماده و بعد با هم همزمان منتشر می شوند؟

    1. آبشار محتوا داستان یک «پازل» است. پازلی که ممکن است هر قطعه‌ای از آن را در جایی منشتر کنیم. (البته به شرطی که بدانیم مخاطب مورد نظرمان در همۀ مدیوم‌ها حضور دارد.)

      آیا باید لینک بدهیم یا نه این را باید از داده‌های آنالیتیکس در بیاورید که چه میزانی از مخاطبان از مدیوم‌های مختلف به داستان بلند جذب شده‌اند.

      و اما در مورد سؤال آخر شما: استراتژی محتوا شامل چهار مرحلۀ اصلی است: برنامه‌ریزی، تولید، توزیع و ترفیع

      اساسا آبشار محتوا در حوزۀ توزیع محتواست.
      بنابراین تولید و برنامه‌ریزی باید پیش از آن صورت گرفته‌باشند یا تولید همزمان و کمی زودتر از توزیع باشد.

      با مهر
      یاور

  3. سلام. ممنون بابت مطلب خوبتون. دو تا سوال داشتم:
    ۱٫ مرحله هفتم دقیقا چه کاربردی داره؟ در همه مراحل (به جز مرحله اول) بستر انتشار مشخصه و بر مبنای اون بستر نوع و گستردگی محتوا رو تعیین کردیم، اما مرحله هفت بستر انتشار مشخص نداره.
    ۲٫ لینکداین در کجای آبشار قرار میگیره؟ هم برای برند شخصی و هم برای کسب و کارهای B2B.

    1. سلام بر شما
      مرحله هفتم برای برقراری ارتباط تصویری با مخاطبان به کار میره و البته نرخ CTR معمولا با این اتفاق بهبود بخشیده میشه.

      لینکدین رو به جای تلگرام میتونید بزارید به نظرم.
      البته در سیستم B2B آبشار ممکنه دو یا سه مرحله بیشتر نشه. چون دراین مدل بازاریابی معمولا «اعتماد به صاحب محتوا» امر بسیار مهم‌تری نسبت به «خود محتوا» قلمداد میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا