استراتژی محتوا در شبکههای اجتماعی

استراتژی محتوا در شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی تقریبا ارزانترین و در دسترسترین روش برای «توزیع» و «ترویج» محتوا هستند. البته باید اعتراف کرد جنبه ارزانی آنها صرفا از منظر «مالی» است و برای دیدهشدن و هدایت ترافیک به سمت هدف، «زمان» زیادی باید صرفشان کرد.
در واقع هر جایی که قرار است «زمان» طولانی یا حداقل قابل توجهی برای یک هدف خاص و با شاخصهایی صرف شود، بهتر است آن را در قالب یک نقشهراه و در مقیاسی بزرگتر در قالب «استراتژی» دید و پیاده کرد.
از همین رو در این نوشتار به راهکارهای مؤثر در تدوین استراتژی محتوای شبکههای اجتماعی میپردازیم؛ روشها و تکنیکها را شرح میدهیم و در نهایت قالبها و تمپلیتهای آماده برای کار روی شبکههای اجتماعی را در اختیارتان قرار میدهیم.
راهنمای گام به گام تدوین استراتژی محتوای شبکههای اجتماعی
- نخستین و مؤثرترین قدم در تدوین هر گونه استراتژی «همیشه و همیشه» بحث «هدفگذاری» است. همواره به خاطر داشتهباشید که اهداف شما باید پنج ویژگی همزمان داشته باشند:
- Specific(اختصاصی) باشند.
- Measurable (قابل سنجش و اندازهگیری) باشند.
- Achievable (قابل دسترسی) باشند.
- Realistic (واقعی) باشند.
- Time-bound (زمان محدود و مشخصی) داشته باشند.
همانطوری که بارها و بارها در این مورد گفتهایم هر هدفی خودش میتواند به زیر هدفهای بیشماری شکسته شود. (+)
انتخاب دقیق شبکه اجتماعی
این بخش از کار، یکی از سختترین بخشهاست. در واقع هسته اصلی «استراتژی محتوا در شبکههای اجتماعی» انتخاب صحیح شبکه اجتماعی و محل «توزیع» محتواست.
برای مثال به این پست توجه فرمایید.
منبع آماری که خانم کیان بخت اشاره میکنند از Hubspot و تصویر زیر است:
در واقع مثلا استفاده از Linkedin ممکن است اساسا در ایران حتی برای B2B هم جوابگو نباشد. این مورد کاملا تجربی و بر مبنای دادهها و مسائل بغرنجی باید انتخاب شوند.
آیا راهکار جامعی برایش وجود دارد؟ در واقع نه. هیچ راهکار جامعی برای درست انتخاب کردن شبکه اجتماعی به صورت «نسخه» وجود ندارد. آزمون و خطا و ثبت دادهها بهترین روش آن است.
به نظرم حتی این مسئله را باید با توجه به بحث «شم و شهود» و به قول سعید محمدی آرانی به عنوان «ارث پرسونا از کسب و کار» دید و فهمید. ما بخشی از این مسئله را در دورهمی «در مسیر بازاریابی دیجیتال» با هم پیمودهایم که دعوت میکنم به ویدئوی آن توجه فرمایید.
این ویدئو در دورهمی هفتم در مسیر بازاریابی دیجیتال ضبط شدهاست که از اینجا قابل دسترسی است.
تدوین برنامه تولید و خلق محتوا
حال که هدفگذاری و انتخاب محل توزیع محتوا محقق شد، زمان برنامهریزی برنامه تولید و خلق محتوا و پس از آن تدوین «تقویم محتوا» است. چون در مورد تقویم محتوا، ابزارها و حتی «تسک بورد» آن مفصلا صحبت کردهایم این بخش را مختصر میبندیم.
در واقع در این بخش سه عامل اهمیت مییابند:
- لحن و صدای برند
- قدرت داستانسرایی
- ارزیابی رقبابازبینی محتوای خلق شده از منظر کیفیت
از یاد نبریم که ما در شبکههای اجتماعی در جنگ «توجه» قرار گرفتهایم. از همین رو «باید» کیفیت محتوای تولیدی / خلق شده و در حال توزیع را در اولویت قرار دهیم. محتوایی که نتواند مخاطبی را (فراتر از پرسونای مخاطب) جذب کند، در واقع راه به جایی نخواهد برد.
یکی از راهکارهای ساده برای جلب توجه مخاطب میتواند استفاده از «رأی گیری» و «Survey» ها یا پرسشنامهها باشد. البته راهکاری مانند استفاده از Awario در شبکههای اجتماعی وجود دارد که بخواهیم نظر و ترند کاربران در مورد یک محتوای خاص را با هشتگ خاصی دریابیم و برایش پاسخ محتوایی ایجاد کنیم.
متعهد ماندن به برنامه توزیع محتوا در شبکههای اجتماعی
یکی از مهمترین و آسیبزا ترین مسائل در شبکههای اجتماعی «قطع و وصل شدن» در یک شبکه است: یا نباید حاضر باشیم و یا اگر حاضر باشیم متعهد به زمان و تایم و حتی موضوعات خاص و تخصصی حوزه خود باشیم.
پاسخ دادن و تعامل
از یاد نبریم شبکه اجتماعی یک ابزار کاملا دوطرفه است: یعنی هر چقدر که پست میگذارید، باید به واکنشها و کامنتها هم حساس باشید. باید صدای مخاطب را هم بشنوید و باید به صدای مخاطب پاسخ در خور و مناسب بدهید. به نظرم میتوان این مورد را در تقویم محتوا گنجانید: یک روز خاص که در آن «پاسخ کامنتها» و ارزیابی و تحلیلشان انجام گیرد.
گام نهایی: KPIها
در نهایت مانند همه بحثهای ما در بازاریابی محتوایی، باید بسنجیم، اندازه بگیریم و بر مبنایش «برنامه ریزی» مجدد کنیم. زیرا عملی که قابلیت سنجش ندارد، قابلیت اصلاح و بهبود هم ندارد.
برای بحث بهتر و حضور مؤثرتر در شبکههای اجتماعی پیشنهاد من دنبال کردن Rebekah Radice و مطالبی است که در وبلاگ و توئیترش در مورد شبکههای اجتماعی مینویسد.
برای دانلود تقویم محتوا لطفا اینجا را کلیک کنید.