مسیر حرفهای و شغلی «استراتژیست محتوا»

Contents
چگونه استراتژیست محتوا پرورش دهیم؟
چه مهارتهایی برای تبدیل شدن به یک استراتژیست محتوا نیاز داریم؟
توجه: این مهارتها برای پرورش عالیترین سطح از استراتژیستهای محتوا به رشتۀ تحریر درآمدهاند. استراتژیستهای محتوای معمولی و اشخاصی که تازه وارد این مسیر شدهاند، نیازی به داشتن همۀ مهارتها ندارند. قاعدتا ما در حال ترسیم بهترین و بالاترین سطح این مجموعه مهارتی هستیم.
استراتژیست محتوا در هر سازمانی که با فرآیندهای محتوایی سر و کار دارد، عمدتا سه کار اصلی انجام میدهد:
- تدوین استراتژی (پروتکلها، دستورالعملها، برنامهها و دورنماها) برای حضور در بازار محتوا
- تحلیل روندها، استراتژیها، تاکتیکها و شاخصهای مدیریتیها (KPI)
- هدایت و رهبری تیم محتوایی (این مورد معمولا از وظایف مدیر ارشد محتواست که در صورت نداشتن وی در سازمان، وظایفش به یک ردۀ پایینتر یعنی استراتژیست محتوا تفویض میشود.)
نقشۀ راه تبدیل شدن به استراتژیست محتوا
لطفا دقت کنید که ما در حوزه بازاریابی، زیر شاخه بازاریابی دیجیتال، زیر مجموعه بازاریابی محتوایی، و زیر مجموعه استراتژی محتوا و زیر شاخه استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال و زیر شاخه استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال با رویکرد بازاریابی B2C صحبت میکنیم.
به این ترتیب
? دانش عمومی بازاریابی
? دانش عمومی بازاریابی دیجیتال
?دانش عمومی بازاریابی محتوایی
?استراتژی محتوا
? استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال
? استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال با رویکرد B2C
در تمام موارد بالا، راهکار و مسیر «عمومی» را معرفی میکنم و در موارد «ذرهبین دار» موارد بسیار عمیقتر و تخصصیتر و ریزتر را.
⏳این مسیر و پیمودن این مسیر و به انتها رسانیدنش، نیازمند صبر، شکیبایی، حوصله و اختصاص زمان است. «هیچ راه میانبری» برای تبدیل شدن به «استراتژیست محتوا» از نظر من وجود ندارد و اگر حوصله و زمان و شکیباییاش را ندارید، صادقانه بگویم، این مسیر به دردتان نخواهد خورد.
? در این مسیر چند مهارت مکمل هم معرفی خواهم کرد که از نظر من برای تبدیل شدنتان به استراتژیست محتوا ضرورت دارد.
? دانش عمومی بازاریابی
برای من این بخش به این صورت است: شما باید با دو اسم «زندگی» کرده باشید. صرفا قرار نیست آثار این دو نفر را خوانده باشید، بلکه باید بتوانید در مواقع مختلف چنین چیزی را پیشبینی کنید: اگر این دو نفر اینجا بودند، در این لحظه چه تصمیمی میگرفتند؟
این دو نفر کیستند؟
دو نفری که «بازاریابی» با آنها مأنوس شدهاست:
فیلیپ کاتلر و پیتر دراکر
این دو نفر را باید «زندگی» کرده باشید. فقط در این صورت است که دانش بازاریابی شما آنقدر هست که بتوانید وارد حوزه کوچکتر «بازاریابی دیجیتال» شوید.
برای شناخت این دو نفر و کار روی دانش خودتان لینکهای زیر را ببینید:
با نقشه راه درس بازاریابی متمم شروع کنید و در یک ماه آینده تا «گام شانزدهم» پیش بروید.
برای دانش عمومی بازاریابی همین قدر برایتان کافی است.
سپس به کتاب «مدیریت بازاریابی کاتلر و کلر» مراجعه کنید و آن را به طور کامل و دقیق و عمیق بخوانید.
پس از آن به سراغ پیتر دراکر بروید.
پیتر دراکر در کلاس درس بسیار برایتان مفید خواهد بود. یادتان باشد که باید طوری پیتر دراکر را بشناسید که در مواقع تصمیمگیری تصمیمی را بگیرید که نزدیکترین تصمیم به تصمیمات او باشد.
برای این کار حتما «حداقل» روزی یک ساعت زمان بگذارید. یک دفتر سفید پیش خود بگذارید و برای مواقع مختلف و موقعیتهای مختلف کسب و کارتان، این بار از دیدگاه «پیتر دراکر» تصمیم گیری کنید و تصمیمات خود را بنویسید.
این دفترچه را نزد خود نگه دارید. با آن خیلی کار داریم.
برای بهتر درک کردن پیتر دراکر کتاب «ماجراهای یک مشاهدهگر » را بخوانید. خط به خط و جمله به جمله و گاهی جملات را دقیقا یادداشت کنید و رویشان فکر کنید. پس از آن سراغ «روزنوشت پیتر دراکر » بروید.
در نهایت برای زنگ تفریح و تمرین تصمیمگیری و ورزیده شدن عضلات منطقی ذهنتان، اگر زبان انگلیسیتان خوب است، ویدئوی زیر را ببینید.
شش ماه آینده به صورت مستمر روی همین مهارت و همین درس و همین دو نفر کار کنید.
شش ماه حداقل زمانی است که از نظر من با الفبای بازاریابی و دانش عمومی آن آشنا خواهید شد.
تمرین مهم
پس از این که به دانش بازاریابی به صورت عمومی مسلط شدید، و شش ماه از آموزش خودتان گذشت؛ به این موارد فکر کنید و برایشان در همان دفتر «برنامه بازاریابی» طراحی کنید.
? شرکت خرده فروشی دیجیتال که قرار است برای «تمام محصولات دیجیتال این فروشگاه» یک برنامه بازاریابی جامع تهیه کند. این فروشگاه از نوع B2C است و تازه راهاندازی شدهاست و هنوز اعداد خوبی در فروش نداشتهاست.
شما به عنوان کسی که دانش بازاریابی دارید، به عنوان مدیر بازاریابی این فروشگاه استخدام شدهاید. یک برنامه بازاریابی برای این فروشگاه طراحی کنید و در همان دفتر «با جزئیات کامل» یادداشت کنید.
✏️ آژانس مسافرتی که قرار است برای نوروز یک جهش بزرگ در فروش هتل، بلیت هواپیما و قطار داشته باشد و از تمام رقبا پیشی بگیرد. شما به عنوان شخص که دانش بازاریابی دارید، چه برنامهای برای این آژانس پیشنهاد میکنید؟ در همان دفتر یادداشت کنید و با جزئیات کامل توضیح دهید. اینجا هم قرار است به صورت B2C کار کنید.
✒️ یک استارتاپ محصولی برای تشخیص زودهنگام پوسیدگی دندان با استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژی پردازش تصویر راهاندازی کردهاست و از شما درخواست کردهاست، برای سه ماه اول بعد از لانچ محصول یک برنامه بازاریابی و فروش تهیه کنید و کمکشان کنید تا حداقل ۱۰ هزار نفر مشتری روی پلتفرمشان داشته باشند. این ده هزار نفر برای توسعه هوش مصنوعی محصولشان حیاتی هستند. چه برنامهای برای این استارتاپ دارید؟ در همان دفتر با جزئیات کامل یادداشت کنید.
? دانش عمومی بازاریابی دیجیتال
برای شروع این درسنامه دانشگاه هاروارد را بخوانید.
پس از آن سراغ منابع داخلی هم خواهیم رفت. این درسنامه «صرفا» برای آشنایی شما با مفاهیم است.
? دانش عمومی بازاریابی دیجیتال
برویم سراغ منابع معتبر فارسی در حوزه دیجیتال مارکتینگ
⛽️ اول از همه بروید سراغ متمم دوستداشتنی و تعریف را دریابید : دیجیتال مارکتینگ یک «چتر مفهومی» است؛ یعنی تعریف آن نیازمند درک مفاهیم بسیاری است.
? در واقع دیجیتال مارکتینگ روش و نحوه کار با «ابزارهای مختلف» برای اعمال سیاستها و استراتژیها و روشهای «بازاریابی» در فضای دیجیتال (نه صرفا اینترنت) است. یعنی به عنوان دیجیتال مارکتر، شما باید «تسلط بیشتری» روی «بازاریابی» داشته باشید. «ابزارها» را ساختهاند تا مارکتر جماعت بتوانند از آن برای پیشبرد اهدافشان و در واقع «دسترسی سریعتر به اهداف با استفاده از مزیت دنیای دیجیتال که «سرعت و دقت بالا» باشد استفاده کنند.»
بنابراین همچنان هیئت مدیره ذهنتان «کاتلر و دراکر» باشد و همچنان در هر تصمیمی این دو بزرگوار را جلوی چشمتان ببینید و با آنها مشورت کنید و نظر بخواهید.
برای تکمیل این تعریف سه سایت زیر را هم بخوانید:
? یکتانت – دیجیتال مارکتینگ چیست؟
? نوین – تعریف دیجیتال مارکتینگ
? فرادرس – دیجیتال مارکتینگ
برای آموزش عمیقتر میتوانید «دوره» شرکت کنید.
من دوره «آنلاین بازاریابی دیجیتال عادل طالبی » را توصیه میکنم. این دوره طبق برنامه خودش پیش میرود و اگر مایل باشید به «صورت عمومی» به مباحث تسلط داشته باشید، برایتان مفید است.
در مجموع تسلط عمومیتان بر مباحث «بازاریابی دیجیتال» از نظر من حداقل «۱۲ ماه» طول خواهد کشید.
تا اینجا شما باید «دو سال» را گذرانیده باشید. یک سال برای تسلط عمومی بر مفاهیم بازاریابی و یک سال دیگر برای تسلط بر مفاهیم بازاریابی دیجیتال.
پس از این سراغ مباحث اصلی خودمان خواهیم رفت:
?دانش عمومی بازاریابی محتوایی
?استراتژی محتوا
? استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال
? استراتژی محتوا در سازمانهای دیجیتال با رویکرد B2C
?دانش عمومی بازاریابی محتوایی
نکته: بازاریابی محتوایی، بازاریابی محتوا نیست.
بازاریابی محتوا اما نوعی بازاریابی محتوایی است.
گیج شدید؟
توضیح میدهم. نگران نباشید. راحتتر از این حرفهاست.
در تمام منابعی که به شما معرفی کردم یک غلط مصطلح به چشم میخورد: Content Marketing را «بازاریابی محتوا» معرفی کردهاند. هر چند من جایی ندیدهام که مثلا Marketing the Content در زبان انگلیسی وجود داشته باشد.
ما این اصطلاح را به علت هماهنگی و یکسانی و فهم بهتر ادبیات موضوع به صورت توافقی، در جامعه محتوا، به شکل «بازاریابی محتوایی» ترجمه و فهم میکنیم و «بازاریابی محتوا» را معادل Content Marketing درک نمیکنیم.
بازاریابی محتوا یعنی این که شما نوعی «محتوا» دارید: نوشته، کتاب، شعر، داستان، نمایشنامه، تصویر، پوستر، ویدئو، کلیپ و … هر چیزی که حاوی «پیام» است.
حال آن را با استفاده از تکنیکها و تاکتیکهای «بازاریابی محتوایی» یا «هر تاکتیک دیگری از هر روش دیگری» بازاریابی کرده و به فروش میرسانید. ممکن است در این روش از بازاریابی محتوایی بهره ببرید یا نبرید. این بازاریابی محتواست.
اما اگر از ابتدا، برای رسیدن به مشتری، برای بازاریابی یا فروش هر محصولی، اعم از محتوا یا غیر محتوا، از تکنیکهای بازاریابی محتوایی بهره ببرید، «بازاریابی محتوایی» انجام دادهاید.
یعنی اگر قبل از ارائه و تولید و خلق محتوا «پرسونای مخاطب» تدوین کنید، استراتژی محتوا بچینید، سیاست توزیع و ترویج و کانالهای ارتباط با مخاطب و نحوه سنجش نتایج را مشخص کنید، «بازاریابی محتوایی» انجام دادهاید.
?دانش عمومی بازاریابی محتوایی
دانش عمومی بازاریابی محتوایی قاعدتا با «زیاد خواندن» و «زیاد نوشتن»و «زیاد رونویسی کردن» و «زیاد دیدن» و «زیاد گوش کردن» به دست میآید.
چه بخوانیم؟
اول – کتاب Content Inc از جو پولیتزی را بخوانید. نه یک بار، نه دو بار، بلکه پنج بار.
یک بار بخوانید و فکر کنید.
بار دوم بخوانید و بنویسید.
بار سوم بخوانید و رونویسی کنید.
بار چهارم مرور کنید و ایده بگیرید.
بار پنجم به کتاب بازگردید و برای بار پنجم «درک» کنید.
بعد از این که کتاب را «کامل» و برای «پنج بار متوالی» خواندید، به این پست سر بزنید و آموختههایتان را با آن مقایسه کنید.
https://t.me/safaremohtava/578
پس از خواندن کامل کتاب Contnet Inc، به صورت دائمی مشترک دو سایت شوید و «هر روز» خبرنامه و مقالاتشان را زیر و رو کنید و شخم بزنید:
وبلاگ CMI
سونیا سیمونه را هم فالو داشته باشید: هر جایی که هست. بعدا به دردتان خواهد خورد.
بعد از این موارد وبلاگ Copyblogger هم تا حدی میتواند شما را در حرفهای شدن در «بازاریابی محتوایی» راهنمایی کند.
?چه نخوانیم؟
– ماشین محتوای دن نوریس برای سطح «کارشناس محتوا» خوب است و شما را به اشتباه میاندازد. باید از مطالب آن «گذر» کردهباشید.
– داستان موفقیت مارکوس شرایدان و بازاریابی محتوایی را هم نخوانید: این داستان برای شرایط کسب و کاری شما در ایران «زیادی» ایدهال گراست و ممکن است شما را به اشتباه بیندازد.
– بیشتر آموزشهای «محتوا» در ایران که در اینستاگرام و ویرگول حضور فعال و پررنگی دارند، برای سطح «صفر» طراحی شدهاند و مطالبشان ممکن است برای شما آموزنده نباشند. آنها را از دایره توجهتان خارج کنید و صرفا روی کتاب و مطالبی که آدرس دادم تمرکز کنید.
?استراتژی محتوا
به مهمترین قسمت داستان رسیدیم: استراتژی محتوا
فرض من این است که شما حداقل ۵ سال برای «دانش عمومی بازاریابی» و «دانش عمومی بازاریابی محتوایی» زمان گذاشتهاید و هماکنون در سال پنجم قصد رسیدن به مسیر و ریزتر شدن در حوزه #استراتژی_محتوا را دارید.
این مسیر قبل از خودش پیشنیازهای بسیار مهمی دارد که به ترتیب در پستهای بعدی به انها اشاره میکنم. این پیشنیازها در بخش اول «روش فکر کردن» و در بخش بعدی منابع و مراجع و مسیری است که برای رسیدن به قله استراتژی محتوا باید پیموده شود.
الف) تفکر سیستمی
ب) تفکر تحلیلی
پ) تفکر انتقادی
ت) تفکر طراحی
ث) تفکر استراتژیک
پانوشت: برای افزایش قدرت تفکر با روشهای یاد شده «هیچ راه میانبری» وجود ندارد؛ زمانبر، کُند، آرام و پیوسته است: عجله نکنید و صبوری پیشه کنید.
تفکر سیستمی چیست؟
تفکر سیستمی در سادهترین تعریفش نقطه مقابل «تفکر تحلیلی» است: در تفکر تحلیلی «تکتک اجزای سیستم» را در نظر میگیریم و با بررسی تکتک آنها سیستم را بررسی میکنیم.
چیزی شبیه مفهوم «اقتصاد کلان» در برابر «اقتصاد خرد»
⁉️ برای یادگیری تفکر سیستمی چه کنم؟
? دوره تفکر سیستمی متمم ؛ بیشک بهترین و جامعترین دوره برای تفکر سیستمی دوره متمم است. زمانی که این درس را به طور کامل و با مطالعه «تمام» درسهایش به پایان بردید، پروژه پایانیاش را انجام دهید و بعد از آن سراغ سه نام بروید: پیتر سنگه، راسل اکاف و علینقلی مشایخی(دینامیک سیستم)
برای بهتر آموختن تفکر سیستمی، پس از این دوره و این سه نفر، سراغ این سه نفر بروید:
- پرفسور بیژن خرم
- دکتر قراچهداغی
- مهرزاد خسروی جزو افرادی است که از تفکر سیستمی در استراتژی محتوا به خوبی بهره جسته است و مطالعه مطالبش میتواند کمک زیادی به فهم دنیای سیستمها کند.
پس از آن سراغ دو نفر بروید تا دید گستردهتری به تفکر سیستمی پیدا کنید:
⭕️ این مسیر برای فهم کامل «حداقل ده سال» کار میبرد. عجله نکنید و صبور باشید. تفکر سیستمی را باید نفس بکشید، آن را هضم کنید و زندگی کنید. هیچ راه میانبری برای یادگیری آن وجود ندارد. من دو کتاب مهم از نیکولاس لومان و وینر را هم برایتان اضافه میکنم.
? تفکر تحلیلی چیست؟
برای درک تفکر تحلیلی ابتدا «استعداد استقراء» را مطالعه و تمرین آن را انجام دهید.
پس از آن به سراغ درس «استدلال تحلیلی» بروید و تمرینش را حل کنید. و البته «آنالوژی» هم ابزار خوبی برای تفکر تحلیلی و فهم دنیاست و بعدها در «تفکر استراتژیک» هم کمکمان میکند.
پس از اینها، یک «دفترچه» دیگر بردارید و اسمش را بگذارید: «دفتر تمرین تفکر تحلیلی» و حداقل روزی نیم ساعت یک موضوع ترند روز، یا غیر ترند یا هر موضوعی که جلوی چشمتان است را تحلیل کنید.
برای درک چگونگی از «مهارت حل مسئله» و «هنر حل مسئله راسل ایکاف» کمک بگیرید.
پانوشت: شخصا از روش «دفترچه» و فکر کردن روی مسائل به صورت روزمره و سپس «مرور راهکارهای نوشته شده» در بازه های زمانی یک ماهه، سه ماهه و شش ماهه و فکر کردن روی راهکارهای جایگزین استفاده میکنم و متد و روش خاصی غیر از این روشهای معرفی شده ندارم. البته فکر میکنم بهتر شدن این مهارت هم همچنان نیازمند زمان و صبوری و آرامش و پیگیری است.
این سخنرانی یک ساعته راسل اکاف برای مرور آنچه در تفکر سیستمی نیازمندیم مفید و عالی است
Systems Thinking, Learning, and Problem Solving by Russell L. Ackoff
? تفکر نقادانه
?چگونه تفکر نقادانه یاد بگیرم؟
پیش از هر چیز، یک دفتر تهیه کنید و اسمش را بگذارید «دفتر تفکر انتقادی». پیشنهاد من برای این دفترها استفاده از One Note یا حتی دفتر کاغذی است. بستگی به سلیقه و عادت شما میتوانید این دفاتر را استفاده کنید.
(برای تمام مباحث زیر عنوان «تفکر» نیازمند داشتن یک دفتر، نوشتن و ثبت کردن و مرورشان هستید.)
الف) درس «تفکر نقادانه متمم» را بخوانید. هیچ جایگزین خوبی برای متمم تقریبا وجود ندارد. هم درس را بخوانید و هم «تمام» تمرینهایش را انجام دهید.
ب) کتاب راهنمای تفکر نقادانه، پرسیدن سؤالهای بهجا از ام.نیل.بروان و استورات، ام.کیلی با ترجمه کورش کامیا و ویراستهی هومن پناهنده، انتشارات مینوی خرد (من چاپ هفتم و ویراست چهارم را خواندهام. )
این کتاب را کامل، فصل به فصل و خط به خط بخوانید. به عقب بازگردید و دوباره از اول بخوانید. توصیه من سه بار خواندن این کتاب در فواصل زمانی کوتاه است. یا هر فصل را سه بار بخوانید، یا کل کتاب را تمام کنید و دوبار دیگر به آن مراجعه کنید.
از نظر من «هر فصل سه بار» رویکرد بهتری است.
پ) برای داشتن زنگ تفریح، کتاب «بیست مغلطه اقتصادی» را بخوانید. هر مغلطه را از زاویه مهارت جدیدی که به دست آوردهاید بررسی کنید و در دفترتان یادداشت کنید. در دورههای زمانی مختلف و متفاوت به این دفتر بازگردید و افکار خود را مرور و «نقد» کنید. این تقریبا دائمیترین کار ما در یادگیری تفکر انتقادی است: نوشتن، ثبت کردن، بازگشتن و مرور و نقد دوباره.
ت) کتاب واقعنگری هانس روسلینگ را بخوانید. پس از خواندن این کتاب به صورت روزانه، تا شش ماه، هر روز یک یا دو تیتر از اخبار یا مشروح آن را انتخاب و سعی کنید با آنچه در کتاب واقعنگری آموختهاید میزان صحت و درستی و همچنین «اعتبار» آنها را بررسی و اعتبارسنجی کنید.
از این به بعد این تمرین هر روز و هر هفته شما تا دو سال آینده است. البته که بعد از دو سال هم نباید متوقفش کنید. امیدوارم از این مهارت جدید لذت ببرید.
? تفکر طراحی
تفکر طراحی اساسا متعلق به «طراحان» نیست و همه کسانی که به نوعی با «حل مسئله» سر و کار دارند باید به سمتش بروند. این نوع تفکر کمک میکند مسائل را بهتر و دقیقتر ببینیم و ارزیابی کنیم.
برای یادگیری آن
? الف ) درس تعریف تفکر طراحی از متمم را بخوانید.
? ب) تفاوت تفکر مهندسی و تفکر طراحی را خوب بیاموزید.
پس از آن برای عمیقتر شدن لیست کتابهای زیر را بخوانید:
Top Design Thinking Books to Read
برای درک بهتر و جامعتر هم همواره میشود به مبحث «تحول دیجیتال» و «طراحی تحول دیجیتال» اندیشید.
⚙️ اما بخش بسیار مهم «تفکر استراتژیک»
در واقع قرار است بیاموزیم «چگونه مثل یک استراتژیست فکر کنیم؟»
? این سؤال بسیار مهم را ابتدا در درس «تفکر استراتژیک متمم » بیاموزید. خط به خط و سطر به سطر و من پیشنهاد میکنم تا جایی که میتوانید «تمام کامنتهای تمرین درسها»
بعضی از درسها را «باید» دوبار بخوانید:
– دروسی که زیر عنوان منابع هستند: مدیریت منابع، تحلیل مبتنی بر منابع و …
– آیا این تصمیم یک تصمیم استراتژیک است؟ ویژگیهای تصمیم استراتژیک
– سناریونویسی
– مبانی تحلیل اکوسیستمها
این درس را حداقل «سه بار» بخوانید. حداقل سه بار.
بعد از آن در دفترتان «بیشمار» سناریو بنویسید. برای هر چیزی.
اصلا فرض کنید امروز رئیس جمهور شدهاید و قرار است برای موارد بسیاری «سناریو» و «برنامه استراتژیک» تدوین کنید.
دوره مدیریت استراتژیک را «فعلا» نخوانید. برایتان زود است و ممکن است تمام دانستههایتان را بر باد دهد.
دیگر چه کنم؟
? چند اسم را به یاد بسپارید و دنبال کنید: پورتر، مینتزبرگ و جیم کالینز
? روی دفتر «تفکر استراتژیک» هر روز تمرین کنید.
یک سال تمام که تمرین کردید، هم اکنون آماده درس «مدیریت استراتژیک» شدهاید.
?استراتژی محتوا
خود دانش استراتژی محتوا.
ابتدا بینیم اساسا استراتژی محتوا به چه معناست؟ چگونه تعریف میشود و چه تأثیر و کاربردی دارد؟
من تمام تعریفها را یک بار اینجا گردآوری کردهام و البته تعریف خودم را هم در انتها افزودهام.
ابزار تدوین استراتژی محتوا
«بوم استراتژی محتوا»
?استراتژی محتوا
برایتان «بوم استراتژی محتوا» را پست کردم. فعلا به آن کاری نداشتهباشید. برایتان خیلی زود است که بخواهید در این مرحله به استفاده از بوم روی بیاورید. در این مسیر ابتدا باید «مفاهیم» را درست و دقیق بیاموزید.
ما در استراتژی محتوا قرار است با تمام مهارتهای «ذهنی» و «تفکری» که از قبل آموختهایم به تحلیل کسب و کار، تحلیل محیط اقتصادی کسب و کار، تحلیل مشتریان، ارائه راهکار مناسب برای آنها، سنجش اثرات راهکار و در نهایت ایجاد یک «سیستم پویا» از «روابط دائمی، مؤثر و عمیق بین مخاطب و کسب و کار» بپردازیم.
به تمام این واژگان دقت کنید. آنها را با وسواس کامل انتخاب کردهام.
هماکنون این مجموعه درس را یک بار تا انتها بخوانید. اما حواستان باشد که این درس به صورت «عمومی» و «جهت آشنایی» با استراتژی محتوا خوب است.
?استراتژی محتوا
بار دیگر بازگردید و کتاب Content Inc را بخوانید. اما این بار شما با دید یک «استراتژیست محتوا» به آن خواهید نگریست.
به خصوص فصل ۴ که با عنوان Building the Base مطرح میشود، قرار است به شما در مورد «ساختن پایگاه مخاطبان» کمک کند.
پس از آن فصل ۵ را «دو بار دیگر» بخوانید (قبلا گفته بودم این کتاب را ۵ بار بخوانید.)
فصل ۷ برای آن دسته از دوستانی است که قرار است یک محصول «تماما محتوا محور» نظیر یک مجله اینترنتی را به سودآوری برسانند. این فصل را هم دوبار بخوانید.
⏳هم اکنون کتاب Epic Content Marketing را شروع کنید و «دو بار اول» با فاصله زمانی دو هفته بین دو بار خواندن، آن را بخوانید و مرور کنید. «تمام فصلها، مقدمه، پیشنویس و حتی پاورقیها» (این کتاب با عنوان «بازاریابی پرمحتوا»ترجمه دوست عزیزم سجاد بهجتی در بازار موجود است.)
⌛️هم اکنون برگردید و بخش اول، فصل چهارم این کتاب با عنوان «The Business Model of Content Marketing» را بخوانید. در دفتر «تفکر استراتژیک» یک مدل کسب و کاری مبتنی بر محتوا طراحی کنید و در بازههای زمانی یک ماهه، سه ماهه و شش ماهه به آن بازگردید و نقدش کنید.
? پس از آن بخش دوم کتاب از فصل ۷ تا ۱۳ را بخوانید و در مورد مفهوم Engagement Cycle و همچنین Content Niche گوگل کنید و یادداشت کنید.
بخش سوم به بعد در مورد موارد کاربردی نوشته شدهاست. اگر آنها را «برای بار سوم» هم نخواندید، خیلی مهم نیست.
هم اینک ما به پایان سفرمان رسیدیم.
#مسیر_استراتژی_محتوا اینجا به پایان میرسد.
از اینجا به بعد تمامش بر عهده خودتان است.
توصیه میکنم هر چه به شما آموختهام و هر چه برایتان توضیح دادهام را «فراموش» کنید و راه و روش خودتان را در استراتژی محتوا بیابید. از اینجا به بعد شما خودتان مسئول آموزش خودتانید و من صرفا اینجا هستم تا سؤالات شما را پاسخ دهم.
منابع مطالعاتی و یادگیری استراتژیستهای محتوا
استراتژی محتوا بنا به تعاریف پیشین، هنوز در مراحل نوزادی خویش است. از همین رو استراتژیست محتوا به طور دائم باید به یادگیری، بازآموزی و توسعۀ مهارتهایش بپردازد.
بعضی از بهترین منابع یادگیری و به روز آوری آموختهها در حوزۀ استراتژی محتوا عبارتند از:
وبسایت متمم
سریهای آموزشی تفکر استراتژیک، تفکر سیستمی، تفکر طراحی، مهارت حل مسئله، تصمیمگیری، تصمیمگیری پیشرفته، بازاریابی، استراتژی محتوا، سواد دیجیتال
وبلاگ Hubspot دورههای مختلف در «بازاریابی محتوایی» اعم از Inbound Marketing تا بهینهسازی نرخ تبدیل
وبلاگ Contently با نام Content strategist
وبلاگ Content Marketing Institute
وبلاگ MOZ برای درک مسائل فنیتر استراتژی محتوا نظیر سئو و داشتن دید جامع در تدوین استراتژی محتوا
کتابهای کپیرایتینگ
«ادبیات تبلیغ» نوشته دابلیو بلای
«کپیرایتینگ» نوشته مارک شاو
«شعار برند، شیپور جنگ» نوشته لورا ریس
«ایروبیک خلاقیت» – انتشارات بادکوبه